Daha Fazlası :
Home » , , » Monitörünüzde en iyi görüntüyü elde etme

Monitörünüzde en iyi görüntüyü elde etme


Windows, monitörünüze bağlı olarak en iyi görüntü özelliklerini seçer. Bu özellikler, monitörünüz temelinde ekran çözünürlüğü, yenileme hızı ve renktir. Bu ayarlar, monitörünüzün LCD veya CRT olmasına bağlı olarak değişir. Görüntü ayarlarınızı değiştirmek istiyorsanız veya bu ayarlar değişmişse ve varsayılan ayarları geri yüklemek istiyorsanız aşağıdaki önerileri kullanın.
Düz ekran olarak da bilinen LCD monitörler CRT monitörlerin yerini almıştır. Ağır cam tüplerin bulunduğu hantal CRT monitörlere göre daha hafif ve incedirler. LCD monitörler çok çeşitli şekillerde ve boyutlarda sunulur; bunlar arasında geniş ekran ekranlar, standart genişlikte ekranlar sayılabilir; geniş ekran modeller 16:9 veya 16:10, standart genişlikte modellerse 4:3 genişlik - yüksekliğe sahiptir. Dizüstü bilgisayarlarda düz ekran kullanır.

LCD monitör ve CRT monitör resmiLCD monitörler eski stil CRT monitörlere göre daha ince ve hafiftir.
LCD ve CRT monitörlerin her ikisinde de genellikle ekranda görüntülenmek üzere ayarladığınız nokta/inç (DPI) ne kadar yüksek olursa yazı tipleri de o kadar iyi görünür. DPI değerini artırdığınızda ekran çözünürlüğünü de artırırsınız. Kullandığınız çözünürlük monitörünüzün desteklediği çözünürlüklere bağlıdır. 900 x 1200 piksel gibi daha yüksek çözünürlüklerde öğeler daha net görünür. Ayrıca daha küçük görünürler ve ekrana daha çok öğe sığar. 800 x 600 piksel gibi daha düşük çözünürlüklerde ekrana daha az öğe sığar, ancak boyutları daha büyük olur.
Windows, monitör ayarınızı en iyi hale getirilmiş çözünürlükte tutarken ekrandaki metin ve diğer öğelerin boyutunu artırmanızı veya azaltmanızı sağlar. Daha fazla bilgi için bkz. Ekranınızdaki metni büyütme veya küçültme.

LCD monitöre ait en iyi ekran ayarları

LCD monitörünüz varsa ekran çözünürlüğünüzü denetleyin. Böylece ekrandaki görüntülerin netliğinin saptanmasına yardımcı olunur. LCD monitörü kendi yerel çözünürlüğüne ayarlamak iyi bir yöntemdir; yerel çözünürlük, bir monitörün görüntü vermesi için boyutuna göre tasarlanan çözünürlüktür. Monitörünüzün yerel çözünürlüğünü görmek için Denetim Masası'nda ekran ayarlarını denetleyin.
  1. Ekran Çözünürlüğü'nü açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesinin resmiDenetim Masası'nı ve ardından Görünüm ve Kişiselleştirmealtından Ekran çözünürlüğünü ayarlayın'yı tıklatın.
  2. Çözünürlük seçeneğinin yanındaki açılır listeyi tıklatın. (Önerilen) olarak işaretlenmiş çözünürlüğü işaretleyin. Bu, LCD monitörünüzün yerel çözünürlüğüdür; çoğunlukla monitörünüzün destekleyebildiği en yüksek çözünürlüktür.
Monitör üreticisi veya satıcısı da LCD monitörünüzün yerel çözünürlüğünü size söyleyebilir. (CRT monitörlerde yerel çözünürlük yoktur.)
Ekran Çözünürlüğü'ndeki çözünürlük seçenekleri resmiDenetim Masası'ndaki Ekran Çözünürlüğü monitörünüz için önerilen çözünürlüğü gösterir.
Kendi yerel çözünürlüğünde çalıştırılan LCD monitör metinleri çoğunlukla CRT monitörden daha iyi görüntüler. LCD monitörler, yerel çözünürlüklerinden daha düşük çözünürlükleri teknik olarak destekleyebilir; ancak, metinler net görünmez, görüntü küçük, ekrana ortalanmış ve siyah kenarlı olabilir veya uzatılmış görünebilir. Daha fazla bilgi için bkz. Ekran çözünürlüğünüzü değiştirme.
Bağımsız monitörler çoğunlukla dizüstü bilgisayarı ekranlarından daha çok kullanıldığından dizüstü bilgisayarlara göre daha yüksek çözünürlüğü destekler.

LCD monitör boyutuna dayanan çözünürlük

Monitör boyutuÖnerilen çözünürlük (piksel cinsinden)
19 inç standart oranda LCD monitör
1280 × 1024
20 inç standart oranda LCD monitör
1600 × 1200
20 ve 22 inç geniş ekran LCD monitörler
1680 × 1050
24 inç geniş ekran LCD monitör
1920 × 1200
Dizüstü bilgisayarı ekran boyutuÖnerilen çözünürlük (piksel cinsinden)
13 - 15 inç arası standart oranda dizüstü bilgisayar monitörü
1400 × 1050
13 - 15 inç arası geniş ekran dizüstü bilgisayar monitörü
1280 × 800
17 inç geniş ekran dizüstü bilgisayar monitörü
1680 × 1050
Share this article :
 

Copyright © 2011. PccNett . Tüm Hakları Saklıdır.
Design Template by pccnett | Support by creating website | Powered by Blogger