Daha Fazlası :
Home » , , , , , » Format Nasıl Atılır ? (XP , VİSTA , W7, W8)

Format Nasıl Atılır ? (XP , VİSTA , W7, W8)



WİNDOWS XP 

Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim.

Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun.
Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir.



"Press any key to boot from CD..." mesajını göreceksiniz. Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır. Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem bir şey olmamış gibi normal olarak açılacaktır. Yani harddiskten boot edecektir.

Bu mesaj kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem...



Eğer böyle bir yazı gelmezse bilgisayar açılırken CD'den başlatılmasını sağlamak için bilgisayar açılırken F8, F10 ya da F12 gibi tuşlara basın. Bu tuş bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterir.

Eğer o tuşu bulamazsanız bios ayarlarına gireceğiz. Oraya da yine aynı şekilde F2 vb bir tuşla giriliyor. Bu da bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterir. Ancak çoğunda açılışta yazar (ilk resimde görebilirsiniz). Girdikten sonra BIOS da Advanced BIOS Fautures e girin



First Boot Device yazan yere gelip CDROOM yapın



Bu da farklı bir bios örneği. Burada da kırmızı işaretli yere gidin. Nasıl göründüğü fark etmez, öyle ya da böyle "first boot device" ayarını bulup ve "CDROM" yapmamız gerekir.



CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı, karşımıza ilk çıkan yazı: "Setup is inspecting your computer's hardware configuration..." (Sizde Türkçe olacaktır)



Bir bekleme süresinin ardından, Microsoft'un klasik mavi yükleme ekranı geliyor. Daha sonra "Kur'a Hoş Geldiniz. (Setup is starting Windows)" mesajı ve Windows XP Professional Kur yada Windows XP Home Kur ekranı:



ENTER tuşuna basarak devam edersek:
Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi. F8 tuşuna basarak geçelim.



Şimdi önemli bir adıma geldik. Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi.



Bu bölüm bütün format, yani sıfırlama işini yapacağımız bölümdür. Komutları okuyarak kolaylıkla işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Var olan bir bölümü silmek için klavyenizden "D" tuşuna basın. Ardından "Enter" ve "L" tuşlarına basın. Seçtiğiniz bölüm silinecektir ve alt kısımda bir bölünmemiş alan oluşacaktır. (Unpartitioned space) Dikkat edin! Var olan bir bölümü silerseniz o bölüm içerisindeki bütün dosyalarınızı kaybedersiniz.

Bölünmemiş bir alandan bir yerel sürücü oluşturmak için (C, D gibi) bölünmemiş alanı seçin "C" tuşuna basın. Harddiskinizin kapasitesine göre diski bölümlendirin. Örneğin 300gb bir haddiskiniz varsa, C'yi oluştururken 80000mb yazın ve C bölümüne 80gb verin. Kalanının hepsini de D'yi oluştururken verin. Böylece C = 80gb D = 220 gb olacaktır. İlgili resimler:


(Yeni bölüm oluşturma örnek ekran)


(Yeni oluşturulmuş bölüm. C birimi. Windows'u bu bölüme kuracağız.)


(Oluşturulan bölümü biçimlendirme. Oluşturduğumuz bölümü "Enter" ile seçtikten sonra karşımıza gelen bölüm. Burada NTFS'yi tercih etmenizi öneririm. (resimde seçili))


(Biçimlendirme aşaması.)

Ve sonrasında dosyalarımız CD'den bilgisayara kopyalanıyor.



Ardından bilgisayar bir geri sayımla yeniden başlayacaktır. Tekrar açıldıktan sonra malum yükleme işlemleri gerçekleşiyor. Bu sırada bilgisayarın başından ayrılmayın. Aşağıdaki pencereler gelecek ve seçimler yapmamız istenecek.


(Klavye "Türkçe Q" olarak seçiliyse, İleri butonuyla devam edelim. F klavye kullanıyorsanız değiştirebilirsiniz tabi..)




(Ürün anahtarını girin. Windows CD'nin kutusunda ya da bilgisayarınızın kasasında yapışık bir etiket üzerinde yazıyor olacaktır.)




(Normal diyerek ileri tıklayın. Komutlara göre internet ayarlarınızı yapın.)


(Kurulum bitti ve bilgisayar yeniden başlatıldı.)



Ve Windows Xp kurulumu tamamlandı.

Önemli:
Ayrıca format attıktan sonra xp yapılanınca anakartınızın chipset driverını ethernet driverınızı ekran kartı driverınızı ve ses kartı driverınızı hazırda bulundurun.yoksa zor olur bulması..anakartınızın ve diğer parçaların üzerinde markası ve modeli yazar. kendi sitesinden ya da google'da aratarak indirebilirsiniz.
Ama artık bu driverları otomatik olarak tarayan ve internetten bulup indiren programlar da var. Bu konuda çok alternatif var. Yine google sayesinde bu programları bulup bilgisayarınıza indirebilir ve driverlarınızı yükleyebilirsiniz.


WİNDOWS VİSTA
1. Windows Vista CD yada DVD,
2. Windows Vista uyumlu bilgisayar,
3. Bios un CD/DVD-ROM sürücüden boot etmesini sağlamak.
Windows Vista kurulumuna başlamadan önce CD/DVD mizi sürücüye yerleştirelim ve bilgisayarı yeniden başlatalım.


Windows otomatik olarak, sabit diskin boş olduğunu görür ve dosyaları yüklemeye başlar. Bu biraz zaman alabilir sabırlı olmak gerekiyor.


imdi dil seçimi, zaman ve para birimi seçimi yapmalıyız. Giriş seçimini de ayarladıktan sonra..


Evet, install now(şimdi yükle) butonuna basarak yüklemeyi başlatmalıyız.


Microsoft Vista seri numarasını girelim. Yada daha sonra da girebiliriz..


Lisans sözleşmesini kabul edip Next le devam etmeliyiz..


Vista yı upgrade etmediğimiz için bu seçenek kapalı. Alltaki Custom ile devam ediyoruz kuruluma..


Anlatım Resimde..




Format, Resimde...


Sürücü Seçeneklerinden istediğimiz diski "sil " diyerek biçimlendiriyoruz... Hdd tek parça ise biçimlendirdikten sonra " yeni " ile bölüm oluşturuyoruz.. Formatladık, şimdi devam diyoruz..



Bu adım, biraz uzun zaman alacak ve herhangi bir girişi gerektirmiyor. Bu yüzden çay, kahve içebilir tv izleyebilir yada müzik dineleyebilirsiniz. Bu arada bilgisayarın bir kaç kez kapanıp açılabilir. Disket sürücünüzde (hala kullanıyormusunuz?) disket falan varsa çıkarmayı unutmayın.



Yine kapanacak ve açılacak...



bu siyah ekranda biraz beklemek gerekiyor.





kurulum tamamlandı...



Kullanıcı adı, şifre girelim ve kendimize bir resim seçelim.



Bilgisayar ismi girelim ve devam edelim.
Windows koruma modunu seçeceğimiz ekrandayız. Tavsiye edilen şeklini seçip devam edelim.



Saat dilimi, saat ve tarih ayarlarınıda yapalım



Buraya kadar gelebildiğimiz için Microsoft bize teşekkür ediyor.Start düğmesine basalım ve devam edelim.



Windows Vista performans analizi yapıyor, biraz uzun sürebilir.



Nihayet şifre girebileceğimiz alana geldik.



Windos Vista masaüstünü ayarlıyor.



Ve bitti.Vista ilk ekran..



Artık sistemi kullanabilirsiniz. Vista genel olarak sistemde kullanılan donanımları otomatik tanır... Fakat ekran kartı ve ses kartınızın güncel driverlerini yüklemenizi öneririm...

WİNDOWS 7

Öncelikle elimizde olması gerekenler:
1- Windows 7 CD' si ya da DVD' sine ihtiyacımız olacak.
2- İkinci olarak Windows 7' yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal olarak Windows 7′ yi desteklemesi gerekiyor.. Bilgisayarınızın

Windows 7 donanım uyumluluğunu lütfen öğreniniz.
3- Son adımda ise BIOS' tan CD/DVD-ROM sürücüsünün Boot edilmesini sağlamamız gerekiyor..
Not : BIOS' tan nasıl boot edildiğini şu yazımıza bakarak yapabilirsiniz....BİOS BOOT
Şimdi Windows 7 işletim sisteminin nasıl kurulacağını adım adım resimlerle yapalım...
Windows 7 Kurulum CD/DVD' si yerleştirip DVD-Room boot ettiğinizde resimde görüldüğü gibi"Press any key to boot from CD or DVD" yazısını gördüğünüzde Enter tuşuna basın..


Install Now tıklayın..

Kısa bir süre sonra Windows 7 kurulum ilk yükleme ayarı Dilinizin ve diğer tercihlerin yapıldığı ekran karşımıza geliyor burada Windows 7 olduğu için bir kaç dilde çıktığı için Dil Ayarı English olarak gelicektir. Biz bunu Türkçe olarak değiştirmemiz gerekiyor. İkinci olarakta Klavye ayarı gerekiyor Klavyeyide Türkçe ve Q olarak değiştiriyoruz.


I accept the license terms kutusunu onayladıktan sonra next tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz..


Burada Windows diğer işletim sistemlerini kullanıp bu işletim sistemlerini güncellemek istiyorsanız Upgrade seçiyorsunuz. Farklı bir sürücüye ikinci işletim sistemi olarak kurmak istiyorsanız Custom (advanced) seçmeniz gerekiyor..


Ben Custom geçerek farklı bir sürücüye Windows 7 kurmaya tercih ettim. 


Drive options ( advanced ) tıkladığınızda resimde görüldüğü gibi Delete, format, New kısımlar açılıyor bu açılan kısımlar ile diskinizi bölümlendirebilir yada var olan bölümleri silip biçimlerdirebilirsiniz.. bu işlemlerden sonra Windows 7 kurulması istediğiniz disk bölümünü seçerek Nex diyerek kurulumu başlatın.


Kurulum işlemine başladı bir üst kısımda Windows 7′ nin kurulmasını istediğiniz bölüme Windows 7 gerekli dosyalayıp gerekli kurulumu yapıyor..




Kurulum işlemi bitti bilgisayar yeniden başlatmak için hazırlanıyor..





Kurulum işlemi bitti sizden bir kullanıcı oluşturmanız isteniyor..


Oluşturulan kullanıcıya şifre belirlemenizi isteniyor.


Elinizde Windows 7 için etkinleştirme numaraları varsa girebilirsiniz.


Windows 7' nın ilk açılışta güncelleştirilmesini isteyip istemediğini soruyor burada Önerilen ayarları seçebilirsiniz.


Saat ve tarih ayarlarını seçin.


Kendinize bir ağ türü belirleyin. 


Seçtiğiniz ağ türüne göre Picture, Video, Music gibi klasörlerin diğer bilgisayarlar paylaşıp paylaşmayacağını belirliyorsunuz ve ağ parolasını veriyor bunu bir yere not alınız..





Ve Windows 7 kurulum işlemi bitmiştir...


WİNDOWS 8
1. Adım:

Kurulum Ekranında İlk Karşımıza Gelen “Dil Ayarları”, “Saat ve Para Birimi”,ve “Klavye Seçeneği” yani Windows 7 de gelen ekranın aynısı diyebiliriz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra “İleri” butonu ile diğer ekranımıza geçelim.





2. Adım :

“Şimdi Yükle” Butonu ile diğer ekrana geçebilirsinz. Ayrıca “Blgisayarınızı Onarın” Komutu ile Önceden yüklenmiş bir Windows 8 İşletim sisteminiz var ise bu buton ile onarım yapabilirsiniz.



" Şimdi Yükle " Butonunu tıkladığınız kurulum penceresi geliyor




3. Adım:

Bu Adımda Bizden Ürün Anahtarı istenecek. Kurmak İstediğimiz Windows 8 sürümüne ait Ürün anhatarını girdikten sonra “İleri” butonu ile devam ediyoruz.




4. Adım :

Bu adımda Bizden “Lisans Koşulları” nı kabul etmemizi isteyecek. “Lisans koşullarını kabul ediyorum” Sekmesini işaretleyerek “İleri” butonunu kullanarak devam ediyoruz.



5. Adım :

Bu ekranda iki seçenek karşımıza çıkacak. Bunları seçmek size kalmış. Ben “Özel: Yalnızca Windowsu yükle (gelişmiş)” bölümünü anlatacağım.






6. Adım :

Eski Windows sürümüne ait kalıntıları yok etmek için HDD mizde bulunan tüm bölümleri silmemiz gerekir. ( Yedeklerinizi Almayı unutmayın. Tüm bilgileriniz silinecektir.) Bunu yapmak için “Sürücü Secenekleri (Gelismis)” butonun kallanarak alt tarafta çıkacak olan menüyü açalım. HDD bölümlerini teker teker “Sil” butonunu kullanarak silelim. Karşımızda “Ayrılmamış Alan” kalacaktır. Bunun üzerine tıklayarak “Yeni” butonunu tıkladığımızda bizden HDD mize ait yeni bölümün kaç megabayt olmasını istediğimizi soracak. Bizde HDD büyüklüğüne uygun ve kaç bölüm istiyorsan ona göre değerler giriyoruz.








7. Adım :

Bu bölümde Windows 8 i hangi bölüme kurmak istiyorsak onu seçip “Biçimlendir” butonu ile biçimlendirildikten sonra “İleri” butonu ile devam ediyoruz.



8. Adım :

Karşımıza bu ekran geldiyse sıkıntı yok demektir. Bilgisayarımızın donanıma bağlı olarak bu kısım süresi değişebilir



9. Adım :

Bilgisayarımız bir kaç kere kapanıp açılacaktır korkmayın her şey yolunda Renk seçimimizi yapalım “Kişisel Bilgisayar Adı” alanını isteğimize göre dolduralım.





Ben Mavi Rengini Seçtim ve “İleri” Butonu ile devam edioruz.

10. Adım :

Burada ki ekranda seçim sizin ben “Hızlı ayarları kullan” butonu ile devam ediyorum.




11. Adım :

Karşımıza böyle bir ekran gelecektir. Dilerseniz e-posta girerek devam edebilirsiniz. Ama internetiniz bağlı olmalıdır unutmayın. Ben sanal bilgisayarda kurulum yaptığım için “Microsoft hesabı olmadan oturum açın” seçeneğini tıklayarak devam ettim.




12. Adım :



Karşımıza gelen ekranda “Yerel Hesap” butonu ile ilerleyerek diğer ekranda “Kullanıcı Adı” ve “Parola” kısımlarını doldurarak “Son” butonu ile bitirelim.




Share this article :

+ yorum + 2 yorum

9 Haziran 2017 07:51

Arakdaşla benim pc windows vista starter ben pcye format attim 3 aşamda %74'de takildi kurtarma cdiside yok nasil yapabilirim lutfen yardimci olurmisunun😐😐

Adsız
19 Nisan 2021 07:44

CNM

Yorum Gönder

 

Copyright © 2011. PccNett . Tüm Hakları Saklıdır.
Design Template by pccnett | Support by creating website | Powered by Blogger