Daha Fazlası :
Home » , , , , » Anakartların yapım öyküsü...

Anakartların yapım öyküsü...


Anakartların yapım öyküsü...

O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor?

Anakartların yapım öyküsü... - O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor?
Artık bilgisayarların girmediği bir ev hemen hemen yok gibi... Çoluk çocuk, genç yaşlı herkes bir şekilde bilgisayar kullanıyor ve internete girmekten yazı yazmaya, resim çizmekten müzik dinlemeye birçok işini burada görüyor. Ancak buna rağmen bu bahsettiğimiz kullanıcıların büyük bir bölümü bilgisayarların yapısıyla ilgili bilgi sahibi değil.

Ancak bu donanımlarla ilgili bilgiye kısmen de olsa sahip olmak, kullanıcıların her zaman kârınadır; zira yeni bir bilgisayar satın almak isteyen kullanıcı, cebine ve istediğine göre en iyi bilgisayarı bu şekilde alabilir.

Peki bu donanımların nasıl imal edildiğini kaç kişi biliyor? Üretim esnasında bu parçalar hangi işlemlerden geçiyor ve son haline nasıl kavuşuyor? Biz de bu makalemizde bilgisayarların en önemli parçası olan anakartların nasıl imal edildiğini irdeleyeceğiz.

Yapımı oldukça çetrefilli olan anakartlar, onlarca işlemden geçerek son haline ulaşıyor. İşte adım adım bir anakartın doğuşu...
Anakartların yapım öyküsü... - O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor?


Anakartlar devre tabakalarının birleşiminden oluşur. Bu tabakaların basılmasıyla birlikte artık makineler bu tabakaların üzerinde işlem yapmaya hazır durumdadır. Anakartın üretim aşamasındaki en eğlenceli tarafı her bir kapasitörünanakarta doğru bir şekilde entegre edilmesi işlemidir. Ancak bu işlemin olabildiğince çabuk ve doğru bir şekilde gerçekleşmesi son derece önemli...

Pick-and-place makinesi (al ve yerleştir) işte bu aşamada devreye girer ve bu işlemi olabildiğince hızlı bir şekilde gerçekleştirerek anakartı bir diğer aşamaya taşır. Zaten dikkat edileceği üzere üretim esnasında insan eli pek kullanılmamakta, daha çok robotlar bu iş için tercih edilmektedir. 

Eğer bu bileşenlerden biri doğru bir şekilde yerleştirilmezse, anakartın tamamı kullanılmaz hale gelir ki, bu da üretimin daha en başından başarısız olduğu anlamına gelir. Bu nedenle makine bu işlemi bitirdikten sonra tekrar kontrol ederek, işlemi doğrular.
Ayrıca anakartların yapımında kullanılan yapışkanın da oldukça dayanıklı olması gerekir. Böylece board'un üzerine entegre edilen bileşenler kaza eseri düşmeyecektir. Yapışkanın kullanılabilmesi için neredeyse 200 dereceye varan bir sıcaklık değerine ulaşılması gerekiyor. 

Bu aşamadan sonra robotlar yerlerini insan gücüne bırakıyor. Resimde görmüş olduğunuz kadın çalışanlar bir sıra halinde makinelerin başında çalışıyor ve birinin yaptığı işlemi diğeri de eline alarak kontrol ediyor. Böylece bir çalışan yüzünden anakartın defolu bir şekilde bir sonraki adımageçmesinin önüne geçiliyor. 

Anakart, çalışanların kontrolünden geçtikten sonra otomatikleştirilmiş testler devreye girer ve üretim bir sonraki aşamaya geçer.

Resimde de görüleceği üzere anakart artık yarı yarıya hazırdurumda... Ancak anakartın geçmesi gereken birçok işlem de sırada bekliyor.

Üretimin bu aşamasında anakart üreten fabrikaların bir çalışma prensibini de hatırlatmak istiyoruz: Yapılan iş çok hassas olduğu için çalışanların yüksek sesle konuşması kesinlikle yasak ve fabrikanın duvarlarında bolca "Sessiz ol ve işini yap" uyarılarını görebilmek mümkün.Anakartların yapım öyküsü... - O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor?

Bu arada başka bir noktaya dikkat çekmekte de fayda var: Gigabyte ve Asus gibi sektörün önde gelen isimleri, özellikle kapasitör alımında Japon şirketleri tercih eder ve bu alanda isim yapmış şirketlerden kapasitör alımı gerçekleştirir. Bu dev üreticiler, Çinli şirketlerden ise genel olarak uzak durmayı yeğlerler. 
Anakartların yapım öyküsü... - O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor?
Resimde görmüş olduğunuz bilgisayar ekranı, aslında çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Üretimin bu anına kadarki durumunu kontrol eden bu otomatik sistem, anakartın üzerindeki bileşenlerin oryantasyonunun uyumluluğunudenetler.

Montaj bölümüne ulaşan anakartlar son kez elden geçer vebu aşamaya kadar başarıyla gelmiş olan anakartlar bir yana ayrılırken, defolu ürünler ise bu aşamadan sonrasını göremez.

Anakartların üzerine bellek yuvaları, yongalar ve diğer önemlinullbileşenler tek tek eklendikten sonra artık dışarıdan bakıldığında normal bir anakart görünümüne oldukça yaklaşmıştır.

Anakartın üzerinde bulunan yongaları sıcağa karşı muhafaza eden soğutucular ise artık tek tek anakartlara eklenmeye başlanır. Bu, aynı zamanda montaj aşamasının da son kısmıdır.
Son olarak ise anakartlar özel kılıflarına giydirilir. Böylece statik elektriğe karşı anakartın devreleri de koruma altına alınmış olur. 

Görüldüğü üzere yüzeysel olarak üretim aşamasını size aktarmamıza rağmen, anakartlar aslında

Anakartların yapım öyküsü... - O bilgisayarların vazgeçilmez parçası, kartların anası... Peki anakartlar nasıl üretiliyor? birçok işleme tabi tutuluyor ve en ufak bir hata anakartın tamamen çöpe gitmesi anlamına geliyor. Soğutucular montaj aşamasının son kısmını oluştururken, paketleme işlemi sona erdikten sonra ise artık anakartlar fabrika çıkışı için hazır hale geliyor.Gigabyte, Asus, MSI ve burada sayamayacağımız birçok anakart üreticisi de bu şekilde üretimini gerçekleştirmekte ve dünya pazarına çıkarak kullanıcılarına en yeni anakartları taşımaktadır.



Share this article :

Yorum Gönder

 

Copyright © 2011. PccNett . Tüm Hakları Saklıdır.
Design Template by pccnett | Support by creating website | Powered by Blogger